KDO JSEM

Charlotte

Kdo je „Zdravá Gurmánka" a co vám mohu na těchto stránkách nabídnout?

Jsem CELOSTNÍ CERTIFIKOVANÁ NUTRIČNÍ PORADKYNĚ a KOUČKA, LEKTORKA, KONZULTANTKA ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU, AUTORKA RECEPTŮ, FOOD BLOGGERKA, GURMÁNKA a MILOVNICE ZDRAVÉHO JÍDLA, které je pastvou pro oči, zážitkem pro chuťové pohárky a zároveň lékem pro duši a tělo ♥

Jsem také česká absolventka pařížské Sorbonny s 11letým pobytem v zahraničí (Francie, Uganda, Madagaskar, Hong Kong) a bohatými pracovními zkušenostmi z oblasti francouzských diplomatických služeb, mezinárodního i českého firemního prostředí a výuky cizích jazyků. V minulých letech jsem v Praze založila pobočku mezinárodní firmy na organizaci tzv. "food tours" (gastronomické ochutnávkové okruhy pro cizince - dnes velký trend po celém světě), které jsem sestavila, organizovala a prováděla. Nyní dále působím i jako lektorka, terapeutka, dula a věnuji se také výuce meditací.

Na zdravé stravě jsem vyrostla od dětství, od roku 2005 se stravuji striktně vegetariánsky a poslední 2 roky téměř jenom vegansky. Nějakou dobu jsem byla též raw vegankou a vyzkoušela jsem i makrobiotiku a další tzv. alternativní výživové směry. Z každého stravovacího stylu jsem si odnesla to nejlepší a v dnešní společnosti vnímám jako nesírně důležité snažit se PROPOJOVAT JEDNOTLIVÉ VÝŽIVOVÉ SMĚRY. Tak například mnoho celiaků či lidí s bezlepkovou dietou se vyhýbá lepku, ale už se většinou bohužel nezajímá o to, zda konzumují výrobky, které jsou zdraví prospěšné (mnohé bezlepkové výrobky obsahují různá éčka, mnoho škrobu, cukru a nevhodných tuků). Podobně i mnozí vegetariáni či vegani pečlivě hlídají nepřítomnost masa či živočisných výrobků ve stravě, ale často už vůbec nehledí na to, že je důležité si hlídat i zbylé složení tak, aby nejen neubližovalo zvířátkům, ale aby zároveň bylo i prospěšné pro lidské zdraví. 

Ačkoli netrpím žádnou potravinovou intolerancí (v rodině a okolo sebe však mám osoby, které různá výživová omezení mají), používám PŘIROZENĚ BEZLEPKOVÉ SUROVINY, NEKONZUMUJI ŽIVOČIŠNÉ VÝROBKY, CUKR a SÓJU nepoužívám kromě malého množství neGMO sóji ve fermentované podobě (tempeh, miso, tradičně fermentovaná sójová omáčka). Ve stravě dále praktikuji a vnímám jako prospěšný spíše nízký podíl sacharidů a vysoký podíl zdravých tuků. Zároveň je pro mě důležitá ČERSTVOST, KVALITA a SLOŽENÍ konzumovaných protravin, jelikož ne každá vegetariánská či veganská potravina dostupná v bioobchodě či jídlo ve vegetariánské/veganské restauraci jsou automaticky zdraví prospěšnými. Jídlo by mělo organismu prospívat, nikoli mu škodit a být mu přítěží. Nejraději používám složením i kvalitou CO NEJČISTČÍ a SEZÓNNÍ POTRAVINY, dbám na převažující ZÁSADOTVORNÝ CHARAKTER STRAVY a zohledňuji potřeby těla v daném roční období.

Celý život miluji dobré jídlo a ráda si ho s velkým potěšením vychutnávám a to nehledě na momentálně praktikovaný výživový styl. Je pro mě však důležité, aby přívlastek "CHUTNÉ" šel ruku v ruce se "ZDRAVÍ PROSPĚŠNÉ" a zároveň s "ETICKY ZODPOVĚDNÉ". Osobně pro mě není představitelné vychutnávat si dobré jídlo za cenu toho, že kvůli mému potěšení musel jiný živý tvor trpět či se dokonce nechat zabít. Chápu však, že toto nastavení mohou mít různí lide různě a respektuji to. Zastávám názor, že je důležité jíst každé jídlo s chutí! :-) Z vlastní dlouholeté zkušenosti mohu říct, že vegetariánská i veganská strava může být velmi pestrá a přímo delikatesní, maso ani mléčné výrobky člověku nemusí chybět po zdravotní ani chuťové stránce. Je třeba však mít dostatečnou fantazii a umět tuto stravu správně připravit, zkombinovat a ochutit. Ráda se nechávám inspirovat z nejrůznějších zdrojů (již mnoho let sbírám zajímavé recepty, které mě něčím zaujaly) a těší mě vymýšlet, představovat si, ochutnávat, kombinovat, upravovat a potom výsledné zdravé recepty sdílet. Nejvíce si užívám, když si mohu na přípravu jídla vyhradit dostatečný čas, prostor, náladu i energii, abych si přípravu, kterou vnímám podobně jako tvorbu malého uměleckého díla, mohla náležitě užít. A důležité je samozřejmě vždy tvořit s láskou :-)

V životě jsem obecně zastáncem CELOSTNÍHO (HOLISTICKÉHO) PŘÍSTUPU - věřím že vše souvisí se vším a že je tedy zcela zásadní, aby pro nás jídlo bylo nejen smyslovým požitkem, ale aby zároveň prospívalo našemu fyzickému i mentálnímu zdraví. Je tedy velmi důležité nejen CO jíme, ale také JAK to jíme. V tomto ohledu se velmi zajímám také o PSYCHOLOGII VÝŽIVY. Dále zcela rezonuji s Hippokratovým výrokem: „Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem." Pokud je třeba v těle vyrovnat nějakou nerovnováhu, která se projevila formou nemoci, lék tedy spatřuji ve správně zvolené stravě a způsobu konzumace, kterou může být vhodné doplnit o přírodní a alternativní medicínu, pobyt v přírodě, rozjímání a meditaci k napojení se na moudrost svého těla a duše a podpoření samoléčivých schopností organismu, které (když se jim dá prostor) jsou převeliké. 

Nezajímám se tedy pouze o zdravou stravu, ale celkově o ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL (vše je se vším úzce propojeno), proto na těchto stránkách najdete třeba i kategorii ZDRAVÍ a ZDRAVÁ KOSMETIKA A DROGERIE.

Tato stránka používá cookies. Vice info